AIM MX2E

Tijdens de nieuwsjaar receptie van Lotus Verhiest zag ik de AIM MX2E op een standje staan net naast de 2 Race Exige’s van het Team Verhiest. Thuis gekomen zocht ik wat info op en bekeek ik wat Youtube filmpjes. Had ik dicht echt nodig? Nee gezien ik geen circuit rijder ben is het vooral een leuk gadget met een paar leuke items. Zo sprak het gele kleur me wel aan passend met de wagen. Ook het duidelijk zien van de snelheid en de gekozen versnelling is een leuke meerwaarde van de 800×400 pixels display. Rondetijden en gedetailleerde track-info van meer dan 4000 circuits wereldwijd is natuurlijk voor velen waar het om draait. Speciale instellingen zijn niet nodig gezien de unit is voorzien van een GPS en weet dat je op een circuit aanwezig bent. Toch is het handig een laptop (windows) in de buurt te hebben om via Wifi meer info te weten te komen qua ronde tijden.
De MX2E is compatibel met alle Elise/Exige vanaf 2008.

Plaatsing was voorzien begin maart, samen met het onderhoud. De nodige afbraak deed ikzelf met behulp van een hulpvol YouTube filmpje.

Origineel

Op een koele zaterdagmorgen naar Verhiest gereden voor het geplande onderhoud en de plaatsing van de AIM.

AIM MX2E uit de doos

De AIM uit de doos gehaald en samen met de technieker van Verhiest de originele gedemonteerd.

AIM MX2E gemonteerd

Goed kijken waar de kabels juist moeten worden aangesloten en tussen moeten lopen om de dash correct te kunnen monteren. Hou rekening dat de kabels tussen de dash en de houder moeten lopen, zodat de houder correct kan aansluiten tegen de montageplaat van de wagen.

Alles gedemonteerd

Alles correct gedemonteerd en klaar voor de montage en aansluiting.

AIM MX2E gemonteerd

Volledige montage en klaar voor startup. Ondertussen ongeveer 45 min werktijd (demontage vooraf ingerekend)

AIM MX2E Digitaal

Gele race digitale road layout gekozen als default, passend bij de auto.
Belangrijk is correct de versnelling te kalibreren. Van neutraal tot 6e, en terug. Telkens zo’n 8-tal seconden per versnelling. Ik heb dit richting Gistel kunnen verwezenlijken, met de maximum snelheden in gedachten. Dus wel een paar keer op en af mogen rijden om achterliggers niet te (veel te) hinderen.

AIM MX2E analoog

Ook de analoge road layout even ingesteld doormiddel van de 4 instelknoppen aan de zijkant van de bescherming.

AIM MX2E start-up

Standaard stond er andere tekst, maar heb dit via de Race Studio wat aangepast naar persoonlijke wensen. Hou niet zo van standaard items. Ook het logo is vrij aan te passen gezien het geheel een digitale foto is dat je upload in de dash.

Update 20200725

Gisteren in Reims plots geen display meer, direct de dealer gebeld en die gaf de raad de + en – van de batterij even tegen elkaar te duwen. Dit gaf geen resultaat dus bij thuiskomst alles gedemonteerd en de oude terug geplaatst, de AIM bij de dealer gelaten voor nazicht. Ook via Wifi was de dash niet te raadplegen. Oorzaak tot heden onbekend, update volgt.

Dash tijdelijke montage

Update 20200819

Vandaag terug de AIM mx2e kosteloos geplaatst door de dealer. Geen nieuws wat het probleem was, maar is niet hersteld geweest, ze hebben simpel een nieuwe voorzien. Handig toch.
Natuurlijk terug kalibreren qua versnellingen. Ik plaats zeker ook de backup terug want had mijn beginscherm aangepast naar een persoonlijke versie. 

Hierbij nog wat gegevens van hoe de shiftpoints zijn ingesteld.

  1. 4000 tr/min (groen)
  2. 4250 tr/min (groen)
  3. 4500 tr/min, maximum schakel moment bij koude motor en voor bereik van max koppel (groen)
  4. 5500 tr/min (geel)
  5. 6000 tr/min (geel)
  6. 6200 tr/min (geel)
  7. 6400 tr/min (geel)
  8. 6750 tr/min, net voor bereik van max pk (rood)
  9. 7000 tr/min, standaard rode zone (rood)
  10. 7100 tr/min, dit om te schakelen indien in sportstand (max 7200 tr/min) (rood)

De oude achtergrond is wat bijgewerkt naar een nieuwe versie.
Tevens een 4-tal extra waarden toegevoegd uit de ECU. 

Ondertussen is de MX2E ook als optie officieel door Lotus herkend.