Porsche Cayman

Porsche Cayman 981

Porsche Cayman 981 – 2013

  • Porsche Cayman Type 981
  • Bouwjaar 2013/10
  • 202 kW (275 pk) bij 7.400 tr/min
  • KM 30.000
  • Kleur Bruin/Grijs – Luxor Beige Leder
  • Banden 20″ Carrera S
  • PDK
  • PCM
  • Bose-Sound
  • 2-zone airco
  • Cruise control
  • Dynamische bi-xenonlichten
  • Park-assist systeem voor- en achteraan
  • Voorruit met grijze kleurstrook
  • Stoelverwarming
  • Vloertapijten
  • Interieurpakket in leder

Een eerste indruk …

Ik heb de Porsche Cayman in het avondlicht de eerste keer gezien, was niet meteen onder de indruk maar was de enige in de streek die te koop stond. De dag erna toch nog maar eens gaan kijken om de wagen degelijk te beoordelen. Zowat alle opties die ik wenste waren aanwezig, enige wat ontbrak was voor mij het sportstuur met peddels het zogenaamde ‘Sport Design stuur’, maar na een praatje te maken met de verkoper bleek dat deze zonder veel problemen tegen meerprijs kon worden ingebouwd. 

Een testritje maken in de Porsche Cayman bleek gelukkig geen probleem en na een 10-tal km was het duidelijk, dit wordt mijn volgende wagen. Terug aangekomen aan de garage snel de bestelbon tekenen want er bleken al kapers op de kust. Met enige pijn in het hart werd de sleutel terug gegeven. Nog 10-tal dagen wachten was dus de boodschap.

Vooraan zien we een agressievere look dan het model 987 van de Porsche Cayman. Ook de zijkant is aangepast door de grotere luchtinlaat en in de deuren aangepaste lijnen om de verse lucht de juiste richting in te duwen. Tevens loopt de daklijn verder naar achteren dan op de 987. Achteraan loopt de lijn van de spoiler door in de lichten wat een totaal andere look geeft. 

Centraal zien we nog steeds de uitlaat van onder de wagen komen.

Plaatsnemen achter het stuur ….

Het luxor beige springt meteen in het oog, overal is het leder mooi afgewerkt. De deurpanelen zijn zeer hoogwaardig afgewerkt, je voelt de degelijkheid ten opzichte van andere A-merken. Ook tijdens het dichtslaan van de deuren voel je het verschil van gebruikte materialen. 

Na het omdraaien van de sleutel komt de PCM tot leven en komen de eerste geluiden door het Bose geluidssysteem. Mijn USB-stick ligt al klaar om mijn persoonlijke muziek op de 40Gb grote Jukebox te plaatsen. De invoer zit mooi geplaatst in het handschoenkastje net naast een 12V stekker. Navigatie is hier ook ingebouwd en is in te stellen via het touchscreen. Via de cd invoer kan je zo’n 6 cd’s kwijt in de lader voor muziek die eventueel nog niet geript zou zijn.

Natuurlijk springt de toerenteller het meest in het oog, handig is zeker dat je onmiddellijk de gereden snelheid kan aflezen want de snelheidsmeter op de linkerkant is vrij klein. Rechts zit er een multifunctionele display waarop je in diverse standen tal van info kan vinden.

– bandendruk

– GPS

– tripmaster (huidige trip, trip na reset)

– verbruik

– water en olie temperatuurmeter

Schakelen in de Porsche Cayman gaat via de PDK 7-versnellingsbak gaat heel vlot, of je laat hem alles zelf regelen of je zet hem in manueel en kan dan via de pook of het stuur schakelen. Het is even wennen in de omgekeerde logica van Porsche, waarin ze opschakelen zien als vooruit duwen en omgekeerd.

Waarom geen manuele bak? Omdat ik simpelweg geen wagen vond die alles had wat ik wou en dan nog een manuele bak had.  Nu kan ik tijdens de rustige ritjes genieten van het uitzicht en hoef ik niet stil te staan bij het schakelen.

De bestuurdersstoel is perfect in te stellen, ik heb niet de volledige elektrische bediening maar gezien ik de enige chauffeur ben zou dit ook volledig overbodig zijn geweest. Tevens is het stuur heel goed van hoogte en afstand aan te passen.

De stoelen in de Porsche Cayman bieden heel wat steun zelfs voor echt magere mensen als mezelf want meestal vlieg ik in kuipstoelen nog heen en weer. Enige wat ik persoonlijk mis is een knop om wat extra rugsteun toe te voegen. De hoofdsteun is ingewerkt in de zetel dus een zorg minder om deze correct in te stellen. Wanneer je de zetel dicht klapt kan je achteraan nog een jas aan het haakje hangen. Dit op voorwaarde dat je wegens uw lange benen de zetel niet tot tegen het motorcompartiment drukt.

De airco is uit te schakelen in geval je wat meer power zou nodig hebben en in 2 zone’s verdeeld. Die al dan niet onafhankelijk van elkaar zijn in te stellen. Wanneer de zetels wat te koud zouden aanvoelen schakel je heel vlot de 3-standen zetelverwarming in. 

De sound …

Bij het omdraaien van de links geplaatste contactsleutel maakt de Porsche Cayman 6-cilinder een lichte grom. Maar is voor mij al duidelijk dat ik onmiddellijk ga voor een upgrade naar een GT-uitlaat van Carnewal. Deels omdat ik nooit echt te spreken ben over het standaard geluid dat een wagen maakt. Dit is zowat de eerste aanpassing dat ik maak voor elk type wagen dat ik al gehad heb. Zeker een sportwagen mag je horen.

De Carnewal uitlaat klinkt een stuk sportiever, maar niet extreem luid zodat je op elke rit, op elke snelheid nog degelijke gesprekken kan voeren. 

Voor de mensen die Carnewal niet kennen, dit is een Belgische firma die al meer dan 10 jaar Porsche onderdelen exporteert naar het buitenland. Werken voeren ze in principe niet uit met uitzondering van het plaatsen van hun eigen gemaakte uitlaten. Het is geen nieuwe uitlaat dat je koopt maar ze halen het binnenwerk van je eigen uitlaat uit of plaatsen een exemplaar met ongeveer gelijk aantal km’s op de teller.

Zo ben je na een klein uurtje al terug buiten met een veel betere sound.

Opbergplaatsen …

Natuurlijk is ook deze wagen voorzien van tal van nuttige en minder nuttige opbergvakken.

Vooreerst is er voor- en achteraan de koffer.

In de deuren een vakje met in- uitklapbaar deurtje.

Handschoenkastje voor de boord documenten.

In de middenconsole zit er onder de elleboog steun het gekende vakje waar je wat kleine zaken in kwijt kan, want echt diep is deze niet. Hierin zit teven nog een 12V stekker om een GSM op te laden.

2 handige cupholders te activeren door het chroom sierstuk boven het handschoenkastje weg te klikken.

Link en rechts achter de zetels zijn er 2 diepe opbergvakken, ze zijn niet zo heel handig te bereiken maar je kan er zeker zaken in kwijt die je niet dagelijks nodig hebt. Zo heb ik er mijn boord documenten in geplaatst om het handschoenkastje wat te ontlasten.

Bovenop de motor kan je eventueel nog wat zaken kwijt die via een optioneel net vast te leggen zijn. Anders liggen de items bij de eerste rem beurt op uw schoot. 

Uw copiloot kan tevens nog wat losse spulletjes kwijt in een netzakje naast zijn/haar linkervoet.

Hier boven zit ook nog een 12V stekker om eventueel een GSM op te laden.

Prestaties …

Wanneer je het gaspedaal rustig en niet volledig induwt is het een rustige wagen, ideaal om met het verkeer mee te gaan, je krijgt nooit het gevoel dat je u moet bedwingen of agressief zal overkomen door uw rijstijl.

Aan de lichten (op de eerste rij) wegrijden en het pedaal verder induwen maakt al snel duidelijk dat je een pak sneller weg bent dan de wagens rondom jou.

Ook tijdens het rijden het gaspedaal verder indrukken maakt het monster stilaan wakker. Wanneer de motor warm genoeg is kan je met een gerust geweten de Sport knop indrukken, hierdoor krijgt de automaat een ander schakelpatroon en de schakeltijden worden korter. Helemaal leuk wordt het wanneer we de PDK met 7 versnellingen manueel gaan bedienen en krijgen zo volledige controle om de toeren boven 4500 tr/min te krijgen en echt sportief en op pk’s te gaan rijden. Enige opmerking is wel dat uw snelheid hierdoor echt heel snel gaat oplopen en enige bewustwording hier zeker nodig is. 

Nog even ter info wanneer de Sport knop wordt geactiveerd, worden de Start/Stop-functie en de zeilmodus gedeactiveerd. Zeilen? Nee je kan er het water niet mee op, men bedoelt hier het laten zakken van het toerental tot zo’n 600 tr/min wanneer de motor niet belast word.

Natuurlijk moet dit geweld ook gestopt worden, dit gaat vlot dankzij de geperforeerde en geventileerde remmen. 

Wegligging …

Ik ben van mening dat rechtdoor rijden al lang niet meer besproken hoeft te worden, maar voor wie het echt wil weten de wagen kan in zo’n 5,7 seconden naar 100 km/u.

Veel belangrijker zijn de bochten en het verwerken van enige oneffenheden in het wegdek.

Gezien de banden maat 20″ hebben op de gekende Carrera S velgen zijn ze gevoeliger voor het slechte wegdek dan de standaard 18″ configuratie. Je voelt dat je niet met een gezinswagen op de baan zit maar echt oncomfortabel wordt het nooit. 

Wanneer je de bochten neemt moet je echt wel werken aan het stuur wat voor mij een heerlijk gevoel geeft. Je krijgt een goede feedback ondanks de elektronische stuurbekrachtiging (EPAS). Doe je dit tijdens de donkere uren van de dag, dan passen de lichten zich aan in de bochten (PDLS). 

Op kleine landwegen wordt het pas echt leuk, manueel schakelen en de wagen van de ene bocht naar de andere brengen. Kort aanremmen en bij het uitkomen van de bocht snel terug het gas op. 

Rolgeluiden zijn duidelijk hoorbaar maar dit kan zoals je weet sterk afhangen van de banden keuze. Momenteel rollen de mijne op 235/35 20 Pirelli P-Zero en 265/35 20 Pirelli P-Zero  Al zijn deze rolgeluiden een pak afgenomen sinds het plaatsen van de GT-uitlaat of ik let er toch een pak minder op.

Thumbs up …

Het is leuk om na een paar jaar met een gewone wagen rond te toeren terug positieve reacties te zien en mensen te zien kijken naar de wagen. Leuk is ook wanneer je een andere Porsche rijder tegenkomt het handje terug vlot omhoog gaat. Maar hierin toch gemerkt dat de oudere generatie hierin niet echt mee is, of hun nek is te dik geworden en voelen zich op een of andere manier toch beter.

Besluit …

Zou ik de wagen aanraden tov andere sportwagens in het segment?

Vast en zeker, al blijft het hogere gewicht t.o.v. bijvoorbeeld een Lotus zeker een nadeel in het spelen met de wagen. Maar of dit opweegt tegen de veel hogere graad van afwerking moet je natuurlijk voor jezelf beslissen.

Dit was natuurlijk geen vergelijkende test ten opzichte van een andere wagen maar een beknopte mening over de wagen zelf.