Katalysator defect

En plots … was de katalysator defect.

Tijdens het terugrijden van de Ardennen (na het bekijken van Lotus-On-Track) naar huis was er plots een vreemd geluid vanaf de motor van de Lotus Elise Sprint te horen. Precies of er iets was losgekomen, paar tellen later was het zo goed als verdwenen, maar in de verte was er toch nog iets te horen.

De dag erna (10.000km) bij het rijden richting kust kwam plots het lampje van de motor tevoorschijn. Dan toch maar naar Thierry gereden om zeker te zijn, na 2-tal minuten kwam de vaststelling dat het de katalysator was die defect was. Blijkbaar een gekend probleem. Uiterlijk is de katalysator 100% gelijk alleen binnenin is het anders, daar is de inhoud iets groter uitgevoerd zodat bij hevige warmte het binnenwerk niet loskomt te zitten.
Gelukkig kon de herstelling nog in garantie geregeld worden, anders had me dit rond de 1.000€ gekost.

 

Katalysator hersteld op 9 augustus en nam zo’n 2-tal uur in beslag. Werd ook nagezien of een 200-cel sportkatalysator geen betere oplossing was voor de Lotus Elise Sprint, maar blijkbaar kan de ECU daar niet zo goed mee overweg en krijg je constant fouten. Het is dus beter om de nieuwe uitvoering die sinds mei op de markt is te kiezen. Afwachten of hij anders zal klinken. We zijn alvast terug klaar voor minstens terug 10.000km en hopelijk nog veel meer.