Lotus Eletre

Een paar weken terug waren we te gast bij de voorstelling van de Lotus Eletre bij Lotus Thierry Verhiest te Oostende.

Lotus Eletre

Dat het gaat om een wagen dat Jan met de pet niet zal kopen bleek snel duidelijk toen we tijdens de coverup een kijkje namen naar het bordje met de specificaties.
We denken dan maar aan een koppel van 985Nm en zo’n 905pk (675kW) een top van 265km/u wat duidelijk begrensd is. Een sprintje naar 100km/u kan je uitvoeren in minder dan 3 seconden, 2,95 seconden precies.
Momenteel zijn er 3 uitvoeringen Eletre, Eletre S en Eletre R met prijzen die discreet in de buidel gaan van 98.690€ tot 154.000€ (geschat). Na het tekenen van bestelbon en betalen van het voorschot mag je de wagen rond de zomer van 2023 verwachten.

Tanken gaat natuurlijk iets anders dan we bij een Lotus gewend zijn, we laden de 800V architectuur op met wat kostbare stroom en zo’n 20 minuten later kunnen we terug vertrekken voor ongeveer 400km. Het laden tot 600km range duurt een uur of zes. Hoe ver de lading staat is achteraan op de led-strip af te lezen.

Na de val van het doek werd het duidelijk dat dit niet zomaar een SUV is met veel elektrische pk’s. Wat tevoorschijn kwam was een grote 2,3Ton en 5,1m lange Hyper SUV. Met tal van optische carbon onderdelen.

Het is geen Lotus is van de oude generatie zoals de Elise, Exige of zelfs Evora en dat zie je vrij snel na het openen van de deuren. De luxe, wat we niet gewoon zijn bij Lotus overvalt je. We zien hoogwaardige materialen zoals carbon, microvezel en wol.

Toegegeven aan het voorgestelde exemplaar waren er nogal wat afwerkingsfoutjes en kraakjes en piepjes. Het nieuwe Lotus kennende zullen deze opgelost zijn bij de eerste productiewagens. Dit was bij de voorstelling van de Lotus Emira niet anders en kijk wat voor afwerkingsniveau er nu van de band rolt.
Dit standpunt bevestigen zo door zomaar even 5 jaar garantie te geven wat 2 jaar extra is bij de formule die vroeger geldig was op de vorige modellen.

 

Geef toe een KEF sound systeem, kamera spiegels, parking sensoren, actieve spoiler, actieve Aero, lidar syteem, elektrisch kofferdeksel, millimetergolfradar, elektrische zetels, panoramisch dak zijn niet echt te verwachten in de meeste Lotus modellen van de laatste jaren. Met uitzondering van een paar dik uitgeruste exemplaren.

Rondom zien we tal van werkende of optimaliserende Aero onderdelen om de luchtstroom optimaal te benutten.

Hierbij nog wat cijfers:

  • Lengte – 5,103m
  • Breedte – 2,000m
  • Hoogte- 1,630m
  • Gewicht – 2700kg
  • Wielbasis – 3,019m
  • Koffer voor – 48L
  • Koffer achter – 688L tot 1532L