Manifold

4-2-1 Larini Uitlaatlijn geplaatst

In mei 2023 kondigde ik al de aankoop van Larini Manifold en Cat aan in dit deze blog.

We waren begin augustus 2023 en alle voorziene onderdelen om de manifold en 200-cel sportcat te plaatsen werden geleverd bij de dealer.
Afspraak werd gemaakt om alles te monteren, er was door de dealer gerekend op 2-3 uur werk gezien ik zelf zou helpen en de heat wrap zelf al had uitgevoerd met Titanium wrap. Na 3-tal uur stonden we nog maar halfweg. Dus werd er na de middag verder gewerkt om de manifold te monteren en daarna de cat. Financieel gezien werd beslist de originele uitlaat te behouden gezien dit geen probleem was qua compatibiliteit. De uitlaat zelf kwam ook nooit ter sprake bij het bespreken van het project.

Rond sluitingstijd – 7 uur later – werd de uitlaat gemonteerd….. Maar wat bleek, deze kon onmogelijk gemonteerd worden. De originele uitlaat botste tegen de manifold en kon zo niet in de houders gemonteerd worden. Na wat denkwerk door dealer en technieker werd voorgesteld een 2e hands Janspeed uitlaat te monteren. Dit zag er een stuk beter uit ten opzichte van de manifold, maar bij het monteren van de diffuser was de uitlaat toch te dik en kon de plaat niet worden gemonteerd onder de wagen.
De kost van een extra uitlaat werd realiteit. De uitlaat was niet op voorraad dus was het afwerken van de wagen niet mogelijk.
Paar dagen later kreeg ik telefoon van de dealer dat de Larini Club Sport was geleverd en ik de Janspeed die tijdelijk was gemonteerd terug kon laten demonteren.
Demonteren en monteren was vrij snel gedaan. En na een uurtje kon ik terug richting huis met een volledig aangepaste uitlaatlijn en dit buiten alle verwachtingen.

Laat het dus duidelijk zijn dat de standaard uitlaat of de Janspeed niet compatibel is met de Larini onderdelen. Enige commerciële houding en het nemen van verantwoordelijkheid werd door de dealer niet gegeven, de fout lag bij zijn leverancier in zijn standpunt. Echter als klant koop ik niet bij zijn leverancier maar bij de verkoper. Ik vind het een zeer jammerlijk verloop van de feiten. Dus draaide op voor de 3-4 extra werk op zaterdag, de uren voor het demonteren van de tijdelijke uitlaat en ook voor 100% voor de kost van de uitlaat.

 

Foto’s van de stappen van de uitbouw van de originele uitlaat, cat en manifold.

 

Foto’s van de stappen van de inbouw van de Larini uitlaat, cat en manifold.

 

 

De 3 nieuwe onderdelen naast elkaar. (Niet voorbereid)

 

Verschil tussen origineel en Larini Manifold (Heat wrap rond de manifold)

Detail vergelijk tussen origineel en Larini Manifold

 

Verschil tussen origineel en Larini 200-cel Katalysator

 

Verschil tussen origineel en Larini Club Sport uitlaat

 

Hier een filmpje van koude start met standaard uitlaat, cat en manifold.

 

Hier een filmpje van koude start met Larini Super Sport uitlaat, cat en manifold.